Ohjeet rapujen syöntiin

Ravunsyöntiohje

Rapu on perinteinen suomalainen loppukesän herkku.
Parhaimmillaan rapu on, kun lihat laitetaan voilla voidellun paahtoleivän päälle ja maustetaan tillillä.
Rapujuhliin kuuluvat olennaisena osana snapsit ja reipas yhteislaulu.
Katajanokan Kasinon ravunsyöntiohje ohjeistaa rapujen syönnin saloihin.

ravunsyöntiohje, saksien irroitus

Irrota sakset ja taita ne ensimmäisen nivelen kohdalta. Ime mehut ja pureskele lihat nivelistä. Irrota saksen pienempi haara, naksauta saksen kärki poikki rapuveitsen reiän avulla ja ime liha suuhun.

ravunsyöntiohje, lihan irroitus saksista

Naksauta isomman saksen kärki poikki rapuveitsessä ole­ van reiän avulla ja ime reiästä mehu suuhun. Avaa saksen kylki rapuveitsellä ja irrota liha talteen.

ravunsyöntiohje, pyrstön irroitus

Väännä pyrstö irti ja ime keskiruumiista mehu.

ravunsyöntiohje, keskiosan syöminen

Ravun keskiosan syöminen: Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

ravunsyöntiohje, pyrstölihan irroittaminen

Pyrstölihan saat ulos kuorta avaamalla vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Tämän jälkeen pysrtölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan – rapu on valmis syötäväksi.